Skulle denna uppsats bli godkänd på uni?
På gymnasiet skrev jag en "uppsats" i samhällskunskapen, den handlade om 1900-talets viktigaste uppfinningar- Enligt mig. Jag fick VG på den. (min lärare hade uppengarligen humor) Tror ni den dagen jag får i uppgift att skriva om valfritt ämne inom samhällskunskap på Uni kan använda mig av samma uppsats? Skulle den få VG där också? Enjoy! (Mohaha, kolla källförteckningen!) Det är dessutom sjukt hur mycket jag hittade på i min egen fantasi i denna uppsats.
Introduktion
Det finns mycket saker som vi säger oss inte kunna leva utan i dagens samhälle. Saker som gjort det lättare, och framförallt bekvämare, för oss att leva. Hur skulle vi t.ex. klara oss utan mikrovågsugnen? Vad skulle alla kaffeberoende människor göra utan termosen på familjeutflykterna? Skulle vi klara oss utan varma, nyrostade bröd då och då på morgonen? Hur skulle vi klara av att föreviga våra minnen om vi inte hade videokameran? Och inte skulle vi, som är så upptagna med karriärer och kärleksliv, ha tid och hinna tvätta all tvätt för hand? Alla svar får du genom att läsa denna fantastiska fördjupningsuppgift som handlar om dom viktigaste uppfinningarna som gjorts under 1900-talet. Enligt mig.
Dammsugaren – Ja till bekvämligheten
Först under 1900-talet kom den fantastiska dammsugaren. Eller egentligen uppfanns den första 1868 men den var väldigt klumpig och svår att använda. 1901 gjorde man en uppdatering på den gamla och då funkade den mycket bättre. Den kom ut på markanden och blev väldigt populär, inte minst i USA. Dom tyckte väll det var skönt och slippa stå på knäna och sopa. Det var säkert många som hade mycket vatten i kroppen där och då är det ju extra jobbigt. År 1912 började dammsugarna serietillverkas och AB Lux, senare Electrolux, köpte patent på dom. Idag har vi ju kommit ännu längre i uppgraderingen. Vi har nu självgående dammsugare och gissa vart dom är mest populära då? Jo i USA såklart.
Termosen – Ja till kaffe på picknicken
Sedan var det dags för alla kaffeberoende att få sin dos av 1900-talets uppfinningar. 1904 uppfanns nämligen termosen i Storbritannien. Det är en behållare som har som uppgift att hålla dryck och mat (mattermos) varm. Det gör den tack vare de dubbla väggarna som har vakuum mellan sig. I början gjorde man termosen i glas men den var då mycket ömtålig och när överklassen skulle på picknick så skumpade det något så förfärligt när de red på hästarna så det var inte alls ovanligt att kärlen gick sönder, hästen fick varmt vatten på sig och skenade och godsherren föll av och bröt benet. Därför började det ledanden företaget i tillverkningen, Thermos, i början av 1980-talet göra termosen i stöttåligt material. Vanligast var rostfritt stål.
Tvättmaskinen – Nej till fläckar
Tvättmaskinen, vilken underbar uppfinning! Den gör ju så vi slipper springa ner till ån och skrubba på en sån där räfflad bräda. Som Alma och Ida gör i Emil i Lönneberga när Emil och hans pappa är på aktion i Backholma. Tack USA för denna uppfinnig 1907.
Färgfotot – Ja till en värld i färg
Hur skulle det se ut om alla våra minnen vore svartvita? Skulle inte världen bli lite tråkig då? Om vi skulle kolla tillbaka på sommaren -89 när vi var på Öland och hängde i Visby. Man tar fram albumet och bläddrar fram. Där finns alla minnen. I svartvitt. Det vore ju inte detsamma, eller hur? Som tur var så tog färgfotograferingen sina stora framsteg i början av 1900-talet. Närmare bestämt 1907 i Frankrike. Det var ett ganska dåligt märke och fotot blev långt ifrån bra. Men mer kan man ju inte förvänta sig från fransmän. Så 1963 uppfann Kodak Instamatic så var det en stor succé. De rika slutade i stort sätt ta svartvita bilder. Man fick minnen som man ville komma ihåg dem och det blev plötsligt roligare att kolla tillbaka i fotoalbumen.
T-Forden – Ja till bilsemester
Tänk förr i tiden när man skulle åka på semester. Då fick man springa flera mil för att komma hemifrån en dag eller två. Och då var det till samma ställe man var till de senaste fem somrarna. Då kan ni förstå att Henry Ford blev en stor folkhjälte när han, 1908, uppfann T-Forden. Den gjorde så folk faktiskt kunde åka till andra landskap utan större problem. 1914 producerades den i löpande fart på just ett löpband. En ny Ford var klar var 24:e sekund! När den först kom ut kostade bilen 950 dollar men tio år senare hade den sjunkit till 250. Det var p.g.a. den snabba tillverkningen. Nu hade till och med underklassen råd med en bil efter några års sparande!
Glödtråden – Nej till att bli innebränd
Visst, det finns inget mysigare i ljusväg än tända stearinljus. Men när man inte ska ha det mysigt utan behöver det för bekvämlighets skull så tackar vi amerikanen Edison för vår fina uppfinning glödtråden, 1912. Det är den lilla tråden i glödlampan som lyser och, till viss del, ger ifrån sig värme. Tack vare glödtråden så minskade antalet husbränder betydligt under 1900-talet jämfört med 1800-talet. Så för mänsklighetens säkerhet var detta en mycket viktig uppfinning och jag är glad att jag slipper springa runt med ett stearinljus när jag ska leta upp vilken propp som gått i proppskåpet. Då tar man bara fram ficklampan.
Trafiksignalen – Nej till Fru Gårman
1914: När T-Forden blev en sådan succé så var det ju ett måste att man måste få ordning på trafiken. Man vill ju inte låta hur många olyckor som helst hända och de var rätt dåliga på o visa hänsyn och högerregeln på den tiden. Därför var våra röd-gul-gröna ljus viktiga. Som vanligt var det någon i USA som kom på det. Dom har ju rätt stor befolkning där så man kan ju faktiskt inte kräva mindre. Sedan var det ju där T-Forden såldes som mest så det var ju mest behövligt där.
Man uppfann ju på samma gång Herr Gårman. (Som feministerna nu vill göra till Fru Gårman men det tycker jag bara är larvigt för då tappas ju hela poängen med namnet). I alla fall så gjordes också signaler för fotgängare. Då slapp man inte bara krocka, man slapp också köra på en fattig jävel som gick istället för o åkte bil. (På den tiden såg man inte gående personer som hurtiga utan som fattiga för att ALLA skulle ha bil då). Detta blev alltså, precis som glödtråden, en uppfinnig för mänsklighetens säkerhet.
Den elektriska hörapparaten – Nej till ”va?”
Finns det något mer jobbigare än att upprepa samma sak om och om igen för 80+ tanter/farbröder? Ja det är klart det gör men det är ändå något som är lite halvjobbigt och störande. Det var nu dags för Storbritannien att stiga fram i uppfinningsljuset. En gubbe där blev så trött på mor sin som inte hörde något så han knåpade omsorgsfullt ihop en elektrisk hörapparat till henne. Från och med 1923 hörde hon till och med när det ringde på dörren och när kaffekokaren tjöt på spisen.
Televisionen – Nej till böcker
TV är ett system inom telekommunikation för att på avstånd skicka ljud och rörliga bilder till en mottagare. Redan på 1800-talet kom tysken Karl Fredinand Braun på idéer om tv:n men det första halvmekaniska analoga systemet demonstrerades första gången 1925 av John Logie Baird. Tänk vad bra han är den där Baird. Tack vare honom kan vi ju nu se nyheter från hela världen. Även om bilden var lika stort som ett frimärke då så är det ju hans första idé som vi har utvecklat. Vad skulle julafton vara utan Kalle Anka kl. 15? Och Tisdagskvällarna utan Desperate Housewives kl. 21? Nej, tack för den Johnnie-boy. Det behövde vi!
Brödrosten – Ja till att börja dagen med en varm macka
1926 uppfanns brödrosten i, såklart, USA. Med hjälp av den kan man rosta brödskivor vilket innebär att man stoppar bröd i brödrosten och då sätts glödande trådar på och värmer brödet tills det fått en fin gyllenbrun yta som är knaprig och god. Detta är ett fint sätt att variera frukosten på. Kanske inte en av de viktigaste uppfinningarna men det ger en fin guldkant i vardagen som vi alla kan vara i behov av ibland.
Rakapparaten – Nej till oönskad hårväxt
En rakapparat vet de flesta män (och förhoppningsvis kvinnor) vad det är. Den används för att klippa hårstrån. Detta är ju precis som brödrosten inte en livsviktig nödvändighet men det är ju bra för den personliga hygienen och man slipper ju gro igen. Vad skulle Christina ha gjort med pojkarna nere i serveringen om det inte fanns rakapparat till exempel? Det lämnar jag åt din egen fantasi Per. Tur att det är efter 1945.
Mikrovågsugnen – Nej till käppen
Mikrovågsugnen används till att ”micra” mat som man säger. Alltså värma. Förr i tiden så fick man koka soppa på lunchen på jobbet. Göra allt från scratch liksom. Tänk vad man fick kasta i sig maten då för att hinna tillbaka innan halvtimmen var slut. Annars blev det käppen och det ville man ju inte. Nu kan man göra riktig matlåda dagen innan och på två minuter är den varm och god. Tänk vilken bra uppfinning! Då slipper man ju alltid käppen och alltså är detta också ett framsteg för mänskligheten. Detta var 1945.
Videobandspelare – ja till barnfria timmar
Tänk dig att du har hur mycket som helst att göra hemma. Det ska städas, göras mat, tvättas (detta är alltså ut kvinnlig synvinkel) o.s.v. Samtidigt har du fem småbarn som springer runt benen på dig och vill inte sitta still. Då var det skönt när man 1956 kunde ta fram ett videoband med Pippi Långstrump och sätta ungarna framför tv:n och sen göra sina sysslor. Hur praktiskt som helst. Detta var i USA, inte förrän 1973 kom den till Sverige och det blev såklart en stor succé!
P-piller – nej till oönskad graviditet
P-piller är ett så kallat preventivmedel. Det är ett piller som äts av kvinnor som gör att de inte blir med barn. De innehåller hormoner, vanligast östrogen och gestagen. Sedan finns också minipiller som bara innehåller gestagen och de har mindre biverkningar. Tänk vilken bra uppfinning! Om det inte skulle ha funnits p-piller så skulle alla få barn hela tiden och det skulle leda till att jorden skulle bli översvämmad av folk och det skulle inte finnas plats eller mat till alla. Alltså skulle medelåldern för dödhet blir lägre och lägre och tillslut skulle man bli max 30 år! För alla vet ju vad killarna slarvar med kondomerna. 1960 var ett bra år.
Analys och slutsatser
Då ska vi alltså dra en slutsats om de, enligt mig, viktigaste uppfinningarna som gjordes under 1900-talet. Man kan se att de flesta uppfinningarna gjordes för ren bekvämlighets skull men det klandrar jag dem inte för. Vi behövde ju inte något i överlevnadsväg direkt utan vi visste hur man gjorde eld och vi visste hur man kokade ris. Så jag tycker man gjorde rätt i att börja tänka på uppdateringar till gamla uppfinningar och nya som gjorde det lättare för oss under vardagen. Samhället blev bara stressigare och stressigare och tillslut kom till och med kvinnorna ut och fick börja jobba. Då blev det svårt att hinna med och göra alla hushållssysslor på gammeldags vis så det var bra gjort av gubbarna och tänka till lite och komma på hur man skulle slippa handtvätta alla kläder och att det kunde vara skönt att sätta barnen framför tv:n när man ville vara för sig själv en stund.
För att bryta lite mot det bekvämliga så gjordes också några nödvändiga upptäckter inom medicinen. T.ex. p-pillren och insulinet (som jag inte tog med). Det är ju också väldigt bra uppfunnet. Man kan alltså sammanfatta 1900-talets uppfinningar som ett till största delen bekvämlighetens år.
Källförteckning
* http://sv.wikipedia.org/wiki/1900-talet